Ο ΣΕΓΑΣ βάζει κανόνες στους «λαϊκούς» αγώνες δρόμου από το 2017Κοινή διαπίστωση είναι πια ότι οι αγώνες δρόμου πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς από άκρη σε άκρη στην επικράτεια.
του Μπάμπη Ζαννιά
υπεύθυνος Τύπου ΣΕΓΑΣ
Σε διάστημα ενός έτους, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 διοργανώθηκαν στη χώρα μας 488 αγώνες σε δημόσιο δρόμο και βουνού και συμμετείχαν 216.138 δρομείς σε 780 αγωνιστικές διαδρομές (στοιχεία από την εισήγηση του Θανάση Ράπτη).
Ο ΣΕΓΑΣ έδωσε το έναυσμα, αναμφισβήτητα, για την αλλαγή στάσης ζωής των πολιτών με την διοργάνωση αγώνων δρόμου, («λαϊκών» ή εκτός σταδίου όπως προτιμάτε) υψηλών προδιαγραφών. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για τα προσωπικά οφέλη από την άσκηση, ούτε για τις τοπικές κοινωνίες από την προσέλευση κόσμου αλλά και της «δωρεάν» προβολής του τόπου τους.
Αυτό που προβληματίζει από την αύξηση των αγώνων ανά την επικράτεια είναι οι κανόνες για την διεξαγωγή τέτοιου είδους αγώνων. Να μπει δηλαδή φραγμός στην διοργάνωση αγώνων οι οποίοι με τον Α ή Β λόγο προσελκύουν δρομείς σε αγώνες οι οποίοι ουσιαστικά είναι αγώνες παράβασης κανόνων και κανονισμών.
Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη διοργάνωση και όχι για την εμπορική τους εκμετάλλευση, την ατομική τους προβολή ξεχνώντας την ασφάλεια και την προστασία των δρομέων από την αισχροκέρδεια που παρατηρείται σε πολλούς από αυτούς, θεωρούν ότι πρέπει να ξεχωρίσουν επιτέλους οι αγώνες που έχουν σωστή οργάνωση κάτω από προδιαγραφές. Ποιος θα αναλάβει να το κάνει αυτό;
Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει άλλος φορέας εκτός από τον ΣΕΓΑΣ που να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.
Η τεχνογνωσία, η επάρκεια των στελεχών του, η εμπειρία, η δομημένη ιεραρχία, η διάχυση στελεχών σε όλη την επικράτεια μέσω των δομών του, οι κανονισμοί, η σχέση του με την κοινωνία, η συνεργασία με φορείς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν εγγύηση για το μέλλον του δρομικού κινήματος.
Ένα μέλλον που αν δεν κατευθυνθεί και δεν μπουν κανόνες δυστυχώς γρήγορα και κάτω από λυπηρές συνθήκες θα αρχίσει να φθίνει.
Έχει ήδη αρχίσει η δυσφορία των δρομέων για την ποιότητα των ανταποδοτικών προσφορών σε σχέση με την χρηματική συμμετοχή τους, την ασφάλεια και την πιστότητα των αγώνων.
Δυστυχώς διεξάγονται αγώνες και οι αποστάσεις δεν έχουν μετρηθεί ποτέ επισήμως, δεν έχουν εκδοθεί αποτελέσματα, δεν έχει γίνει χρονομέτρηση, δεν υπάρχει γιατρός, δεν υπάρχει φορέας-διοργανωτής παρά μόνο ιδιώτες…
Στην πρόσφατη πανελλήνια διάσκεψη (ΕΠΑΚΑΒ) αυτό το πλαίσιο διοργάνωσης αγώνων εκτός σταδίου ήδη τέθηκε και παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα και τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την νέα χρονιά.
Δείτε τις εισηγήσεις εδώ.

Πηγή:http://sportsfeed.gr/
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!