Φασίνα: ρουτίνα ή έξυπνη γυμναστική;

 Επιμέλεια: Μαριέτ Βαϊνά 

Το καθάρισμα του σπιτιού μας μπορεί να φαντάζει συχνά υπερβολικά βαρετό, ωστόσο γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάψετε πάνω από 1000 θερμίδες, ενώ κάνετε απλή φασίνα;

 Όπως η άθληση έτσι και το καθάρισμα του σπιτιού θεωρούνται συχνά βαρετές διαδικασίες: υπάρχει όμως ένας τρόπος να συνδυάσετε και τα δύο με ορατά αποτέλεσματα: γυμνασμένο σώμα και ένα καθαρό σπίτι.

 Μια μέρα αφιερωμένη σε γενική οικιακή καθαριότητα , η οποία μπορεί να περιλαμβάνει για παράδειγμα σκούπισμα, τρίψιμο δάπεδου, πλύσιμο και καθάρισμα τζαμιών μπορεί να σας βοηθήσει να ‘κάψετε’ από 800 έως 1000 θερμίδες!

Διάφορες καθημερινές οικιακές ασχολίες βοηθούν στην εκγύμναση διάφορων μυϊκών ομάδων και είναι εξίσου αποτελεσματικές όσο η εκγύμναση διάρκειας 60’ σε ένα γυμναστήριο.

 Τα παραπάνω βασίζονται στην μέτρηση της ΝΕΑΤ (non-exercise activity thermogenesis) ή αλλιώς της ‘θερμoγένεσης λόγω μη προγραμματισμένης άσκησης’, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενέργεια που καταναλώνουμε σε όλες τις καθημερινές μας φυσικές δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία και την μακροζωία μας, χωρίς ωστόσο να είναι αποτέλεσμα στοχευμένης σωματικής εξάσκησης.

Επιμέλεια: Μαριέτ Βαϊνά 

 Αυτό εξηγεί, γιατί απλές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το πλύσιμο και καθάρισμα τζαμιών συμβάλλουν αισθητά στην εκγύμναση των τρικέφαλων, δικέφαλών καθώς και των τραπεζοειδών και μυών ώμου και ισοδυναμούν με καύση θερμίδων ισάριθμου με 20’ στατικό ποδήλατο.

 Όποιο και αν είναι το είδος της δραστηριότητας που έχετε να κάνετε, στοχεύστε να κάνετε την κίνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Αν, για παράδειγμα σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα μπορείτε να συμπεριλάβετε 5-10 βαθιά καθίσματα στην κίνησή σας για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της άσκησης.

 Ακόμα και όταν απλά θέλετε να σηκώσετε μια σακούλα με ψώνια, μπορείτε να γυμνάσετε τους δικέφαλους των άνω άκρων σας ή, ακόμα καλύτερα, αντί να επιβαρύνετε την μέση με επίκυψη να αντικαταστήσετε την κίνηση εφαρμόζοντας βαθύ κάθισμα για να τονώσετε τους μηρούς σας.

Μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείματα, όπου κρίνετε ότι είναι απαραίτητο! Εάν πάλι επιθυμείτε να γυμνάσετε ταυτόχρονα όλους τους μύες του σώματός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαζέψετε ή/και να απλώσετε τα χαλιά του σπιτιού σας.

Με αυτή την άσκηση οι καρδιακοί σφυγμοί σας αυξάνονται, ενώ οι συνδυαστικές κινήσεις γυμνάζουν όλο το σώμα ταυτόχρονα.

 Μερικά παραδείγματα από δραστηριότητες και αντίστοιχη κατανάλωση θερμίδων:

• Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα = 180 θερμίδες ή 30’ γρήγορο περπάτημα/ εκγύμναση τρικέφαλων, κορμού και γοφών

 • Πλύσιμο και καθάρισμα τζαμιών = 125 θερμίδες ή 20’ ποδήλατο /εκγύμναση ώμων, τρικέφαλων και δικέφαλων

 • Τρίψιμο δάπεδου = 200 θερμίδες ή 45’ χορού / εκγύμναση άνω άκρων, κορμού και κοιλιακών

 • Άπλωμα/μάζεμα χαλιού= 180 θερμίδες ή 35’ γκόλφ / εκγύμναση όλου του σώματος

• Σιδέρωμα ρούχων = 66 θερμίδες ή 10’ περπάτημα/εκγύμναση δικέφαλων, ραχιαίων και θώρακος

Εάν λοιπόν δυσκολεύεστε να ενσωματώσετε την επίσκεψη στο γυμναστήριο στο καθημερινό σας πρόγραμμα, υπάρχει τρόπος αξιοποιώντας κατάλληλα τις ‘βαρετές’ οικιακές δουλειές να κρατήσετε το σώμα σας σε φόρμα και να αυξήσετε την απαιτούμενη σωματική σας υγεία και ευεξία.

 Πηγές:

  •  http:// www.http:// www.stormclad.co.uk
  •  http://www.thesun.co.uk 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12468415 D7
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!