ΚΥΔΩΝΙ – το ‘ΧΡΥΣΟ ΜΗΛΟ’ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ


Επιμέλεια: Μαριέτ ΒαϊνάΕπιμέλεια: Μαριέτ Βαϊνά


 Το κυδώνι είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, τις οποίες ίσως δεν γνωρίζατε: έχει αντικαρκινική δράση, ενισχύει την απώλεια βάρους και τη βελτίωση υγείας του πεπτικού συστήματος, βοηθάει στην μείωση χοληστερόλης, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση, προφυλάσσει από αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.


Κάτι μεταξύ μήλου και αχλαδιού το κυδώνι ανήκει στην οικογένεια Cydonia oblonga και είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, όπου κατείχε σημαντική θέση στη διατροφή των Ελλήνων.

Μάλιστα, κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η χρήση της λέξης ‘μήλο’ στα αρχαία κείμενα ήταν συνήθως αναφορά στο κυδώνι που ήταν πιο κοινότυπο στην αρχαία Ελλάδα. Εκτός από νόστιμο, το κυδώνι αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, ψευδάργυρου, κάλιου χαλκού, σίδηρου και φυτικών ινών.

Περιέχει επίσης ορισμένες οργανικές ενώσεις όπως κατεχίνες, επικατεχίνες, λιμονένιο και διάφορα άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που προστίθενται στα υγιεινά ωφέλη του φρούτου. Συγκεκριμένα, το κυδώνι 

• Έχει ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ο αυξημένος αριθμός αντιοξειδωτικών όπως φαινολικών και φυτοθρεπτικών ενώσεων θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός για την μείωση ή εξάλειψη δημιουργίας καρκινογόνων κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα και η κατανάλωσή του συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου. 

• Συμβάλλει στην ΥΓΕΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και βιταμινών που περιέχονται στο κυδώνι συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος μειώνοντας αισθητά την εμφάνιση ρυτίδων, κοκκινίλας, ενώ παράλληλα αποτελούν ασπίδα προστασίας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

 • Έχει ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα το κυδώνι έχει ιδιαίτερα αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα η αίσθηση ενέργειας είναι αυξημένη, χωρίς να συνοδεύεται από ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. 
Επιμέλεια: Μαριέτ Βαϊνά

• Βοηθάει στην ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟ ΓΑΣΤΡΟΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Πέρα από την γενική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το κυδώνι συμβάλλει στην προστασία από γαστρεντερικές παθήσεις, όπως οισοφαγική παλινδρόμηση, διάφορες μορφές καρκίνου καθώς και εκκολπωματίτιδα, ενώ οι κατεχίνες και επικατεχίνες που περιέχει λειτουργούν ως ασπίδα για όλο το πεπτικό σύστημα.

 • Αποτελεί ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Οι μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών που περιέχει το κυδώνι σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες όπως C & E αποτελούν μια σημαντική τονωτική ένεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό βοηθώντας στην άμυνα κατά την εμφάνιση ιών, βακτηρίων και λοιμώξεων.

 • Ενισχύει Το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ Το κυδώνι περιέχει κάλιο, ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα, απαραίτητο για τη διατήρηση της πίεσης του αίματος και τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής μεταφοράς υγρών στα κύτταρα του σώματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα.

Παράλληλα, το κυδώνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα όπως σίδηρο, κοβάλτιο και που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ερυθρών αιματοπετάλιων που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος .

 Το κυδώνι μπορεί να φαγωθεί ωμό όπως ένα κανονικό φρούτο, αλλά αποτελεί επίσης ένα θαυμάσιο συνοδευτικό σε πιάτα κρεατικών, όπως μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο, ενώ ψημένο στο φούρνο με ελάχιστη ζάχαρη αποτελεί ένα χορταστικό επιδόρπιο. Το κυδώνι χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά ως πρώτη ύλη για μαρμελάδες, λικέρ και υπέροχα γλυκά του κουταλιού τα οποία διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΜΙα απολαυστική και εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα!


 Πηγές:
  •  www.organicfacts.net 
  • https://el.wikipedia.org/wiki/Κυδώνι
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!