Κρυφή συμφωνία μειώνει τα χρήματα που πληρώνουν οι ομάδες για φόρους


Η αναταραχή γύρω από τα οικονομικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου συνεχίζεται στην Αγγλία, με ένα νέο σκάνδαλο να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την Dailymail, οι ποδοσφαιρικοί φορείς έχουν έρθει σε κρυφή συμφωνία με τις φορολογικές αρχές προκειμένου να πληρώνουν λιγότερα χρήματα.

Να εξοικονομούν σημαντικά ποσά που κατά άλλες συνθήκες θα κατέβαλαν με τη μορφή φόρων, έχουν πετύχει οι αγγλικές ομάδες, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων αρχών για την επιβολή και συλλογή των φόρων. Όπως αποκαλύφθηκε, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει το 1/5 από τον μισθό των ποδοσφαιριστών να μην καταβάλλεται στο όνομά τους, αλλά σε εταιρείες που δημιουργούνται για να διαχειρίζονται τα εμπορικά τους δικαιώματα.

Με τον τρόπο αυτό, το συγκεκριμένο 1/5 φορολογείται με βάση τον επιχειρηματικό συντελεστή, που βρίσκεται στο 20% και όχι τον συντελεστή εισοδήματος για υψηλούς μισθούς, που αγγίζει το 45%. Επειδή ως γνωστόν στα επαγγελματικά σπορ τους φόρους τους πληρώνουν οι ομάδες, με αυτό τον διακανονισμό γλυτώνουν κάποια χρήματα. Επιπροσθέτως, για αυτό το 1/5 δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές.

Το ακριβές ποσό που έχουν γλυτώσει οι ΠΑΕ από αυτό το deal δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο οι υπολογισμοί δείχνουν πως οι έξι κορυφαίες αγγλικές ομάδες και οι παίκτες τους αποφεύγουν να χρεωθούν με περίπου 88 εκατ. λίρες (100 εκατ. ευρώ) τον χρόνο.

Όλο αυτό δεν είναι κάτι παράνομο, ωστόσο έχει δημιουργήσει θύελλα αρνητικών σχολιασμών, αφού οι πλούσιες ομάδες και τα λαμπρά αστέρια του ποδοσφαίρου γλυτώνουν χρήματα, τη στιγμή που οι απλοί πολίτες υποχρεώνονται να καταβάλουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες, κλπ, έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους, κατηγορώντας τους υπευθύνους πως νοιάζονται περισσότερο για τις ανάγκες των πλουσίων.
Οι αποκαλύψεις αυτές ήρθαν μόλις λίγες ημέρες ύστερα από την κατακραυγή που έφερε η μυστική έρευνα της Telegraph, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε πως έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα διαφθοράς που φέρνει έσοδα από το μετεγγραφικό παζάρι σε ανθρώπους εκτός του αθλήματος. Λόγω των αποκαλύψεων, ο αντιπροσωπευτικός προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Σαμ Άλαρντάις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.


 Πηγή http://www.sportandbusiness.gr/
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!