Αύξησε τα έσοδά της και παρέμεινε κερδοφόρα

Αύξησε τα έσοδά της και παρέμεινε κερδοφόρα

Στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ιστορίας της βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία για τη σεζόν 2015-16 κατέγραψε ρεκόρ εσόδων και κερδοφόρα λειτουργία για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Από το 2008 ο Σεΐχης Μανσούρ επένδυσε τεράστια ποσά στη Μάντσεστερ Σίτι για να την ανεβάσει πολλά επίπεδα. Πλέον, όμως, ο σύλλογος δεν έχει ανάγκη από την τσέπη του ιδιοκτήτη, αφού έχει καταφέρει να είναι μία οικονομικά βιώσιμη ποδοσφαιρική εταιρεία που για δεύτερη συνεχή σεζόν βλέπει τα έσοδα να ξεπερνούν τα έξοδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα για την αγωνιστική περίοδο 2015-16, οι «Πολίτες» είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 11% και να φτάνει τα 391,8 εκατ. λίρες (463 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της ομάδας, ωστόσο ακόμα πιο σημαντικό είναι πως στα ταμεία έμειναν ως καθαρά κέρδη 20,5 εκατ. λίρες (22,8 εκατ. ευρώ), ενώ τη σεζόν 2014-15 10,7 εκατ. λίρες. Αυτοί οι αριθμοί φανερώνουν την τεράστια μεταστροφή στα οικονομικά της Σίτι, που για συνεχόμενα χρόνια μετά την έλευση του Μανσούρ είχε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αποκορύφωμα η σεζόν 2010-11 που η ομάδα «μπήκε μέσα» 197,5 εκατ. λίρες.
Η επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου Etihad στις 55.000, έφερε με τη σειρά τηςαύξηση στα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων (εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων στο γήπεδο, κλπ) ύψους 21%. Σημαντική άνοδος υπήρχε και στα χρήματα από την τηλεόραση, τα οποία ανήλθαν στα 161,4 εκατ. λίρες, αυξημένα κατά 19%. Μεγαλύτερη πηγή εσόδων, πάντως, ήταν οι εμπορικές συμφωνίες, που απέδωσαν στο κλαμπ177,9 εκατ. λίρες. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο μόλις κατά 3%, γιατί κομμάτι των απολαβών από τα χορηγικά deal μοιράζονται και στις αδελφές ομάδες, δηλαδή τη Νιου Γιορκ Σίτι και τη Μέλμπουρν Σίτι.
Όσον αφορά τις δαπάνες, τα περισσότερα χρήματα (196 εκατ. λίρες) δόθηκαν για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και των άλλων στελεχών της ομάδας. Πάντως, ο σύλλογος κατάφερε να μειώσει την αναλογία μισθοί/έσοδα στο 50%, ποσοστό που οι οικονομολόγοι θεωρούν «υγιές» για μία ποδοσφαιρική εταιρεία.
Ο Πρόεδρος της Σίτι, Χαλντούν Αλ Μουμπάρακ, σχολίασε τα οικονομικά αποτελέσματα λέγοντας: «Ο μετασχηματισμός της Μάντσεστερ Σίτι υπό την ιδιοκτησία της Αυτού Μεγαλειότητας Σείχη Μανσούρ ποτέ δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μακροπρόθεσμο πρότζεκτ. Θέσαμε φιλόδοξους στόχους και επιτύχαμε πολλούς από αυτούς γρηγορότερα από το αναμενόμενο, αλλά ποτέ δεν έχουμε υποτιμήσει το μέγεθος και τη δυσκολία του εγχειρήματος.
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο της αθλητικής, οικονομικής και εμπορικής ωριμότητας που επιτρέπει στον ένα τομέα να τροφοδοτεί τον άλλο. Ξέρουμε ότι έχουμε τις αγωνιστικές, προπονητικές και εξωγηπεδικές ικανότητες για να πετύχουμε σπουδαία πράγματα στο αγγλικό αλλά και το ευρωπαϊκό στερέωμα».
 Πηγή http://www.sportandbusiness.gr/
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!