Εγκυμοσύνη- Μπορεί να βοηθήσει η συστηματική άσκηση την έγκυο;

Μία ομάδα Ισπανών ερευνητών του Τμήματος Φυσικής Δραστηριότητας και του Τμήματος Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ενός πανεπιστημίου και νοσοκομείου αντίστοιχα της Μαδρίτης, μελέτησαν την επίδραση της άσκησης κατά την κύηση στον μεταβολισμό γλυκόζης υγιών εγκύων για χρονικό διάστημα 24-28 εβδομάδων.

 Ο σχεδιασμός αυτής της τυχαίας ελεγχόμενης δοκιμής, προέβλεπε τη συμμετοχή 83 εγκύων σε πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας με συχνότητα 3 συνεδριών εβδομαδιαίως τόσο εντός όσο και εκτός νερού και υπό την καθοδήγηση ειδικού γυμναστή. Το δείγμα μοιράστηκε σε 2 ομάδες. 

Η 1η αποτελούνταν από 40 εγκύους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης και η 2η από τις άλλες 43 έγκυες γυναίκες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι μετρήσεις που καταγράφηκαν ήταν η ινσουλινοαντίσταση (τεστ OGTT) και η αύξηση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένη ινσουλινοαντίσταση στις έγκυες γυναίκες που ασκήθηκαν. 
Επίσης, δεν σημειώθηκε διαφοροποίηση στην αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά το 7% (3 από τις 43) των εγκύων μόνο της ομάδας ελέγχου παρουσίασε διαβήτη κύησης. Συμπερασματικά, ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας κατά την εγκυμοσύνη, βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και προστατεύει την έγκυο από την ανάπτυξη διαβήτη κύησης.

Πηγή:http://kiriakisa.blogspot.gr/
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!