Ύπνος και αθλητική απόδοση

Ελάτε στην σελίδα μας στο Facebook για να δείτε τους διαγωνισμούς μας https://www.facebook.com/smgrgreece/ 

Ο ύπνος χαρακτηρίζεται από δύο βασικά στάδια, το στάδιο REMκαι το NREM. Στο στάδιο REMπαρατηρείται μυϊκή ατονία, έντονη κίνηση των ματιών και σ’ αυτό το στάδιο εμφανίζονται τα όνειρα.

Το στάδιο NREMχωρίζεται σε 4 κατηγορίες (1-4) και σχετίζεται με το πόσο βαθύς είναι ο ύπνος. Ειδικότερα τα στάδια 3 και 4, τα στάδια του βαθύ ύπνου, είναι πολύ σημαντικά για τους αθλητές καθώς ενισχύουν την ανάνηψη μετά από αγώνες. Επίσης σ’ αυτά τα στάδια του ύπνου ελευθερώνεται η αυξητική ορμόνη και διευκολύνεται ο αναβολισμός, δηλαδή η δημιουργία ιστών, μυϊκής μάζας κ.τ.λ..
Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι περιορισμός του ύπνου σε λιγότερες από 6 ώρες ανά ημέρα για 4 ή περισσότερες, συνεχόμενες νύχτες έχει αρνητικές επιδράσεις στις μαθησιακές μας ικανότητες,  στη διάθεσή μας, διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η διαχείριση της όρεξης και η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτά είναι κάποια δεδομένα που αφορούν το γενικότερο πληθυσμό, τι συμβαίνει όμως με τους αθλητές και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο περιορισμένος ύπνος στην αθλητική τους απόδοση;
Ο ύπνος έχει ιδιαίτερη σημασία στους αθλητές καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο κατά την προετοιμασία πριν από αγώνα, την ανάνηψη μετά από αυτόν, την προπόνηση αλλά και για την απόδοση σε αυτόν. Οι αθλητές, λόγω των πιεστικών ωραρίων που μπορεί να έχουν ή λόγω του άγχους που μπορεί να έχουν πριν από κάποιο αγώνα, δεν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ώρες ύπνου (κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες) ή εμφανίζουν αρκετές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αθλητικής τους απόδοσης ιδιαίτερα σε υπομέγιστη, παρατεταμένη άσκηση σε σύγκριση με τη σύντομη, μέγιστης έντασης άσκηση. Με αύξηση των συνολικών ωρών ύπνου, ακόμα και με μεσημεριανό ύπνο, μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.
Επίσης,  ο επαρκής ύπνος έχει και άλλα οφέλη, όπως στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.Πιο συγκεκριμένα, σε μακροχρόνια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνταν 4 με 6 ώρες την ημέρα, είχαν έως και 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία, συγκριτικά με εκείνους που συμπλήρωναν τις 7 με 8 ώρες ύπνου ημερησίως. Ποιος μηχανισμός όμως βρίσκεται πίσω απ’ αυτό το γεγονός;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, παράγονται διάφορες ορμόνες, οι οποίες σχετίζονται εκτός των άλλων με τη λήψη τροφής και τις καύσεις του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, η στέρηση ύπνου οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ευνοεί την εναπόθεση λίπους, καθώς και σε μειωμένη παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, ανάμεσα στις δράσεις της οποίας είναι και η καύση του λίπους. Επιπλέον, άτομα με ανεπαρκή σε διάρκεια και ποιότητα ύπνο εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ανορεξιογόνου ορμόνης και αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, ορμόνης που αυξάνει την όρεξη. Με απλά λόγια, η έλλειψη ύπνου μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση τόσο του λίπους όσο και της όρεξης. Ακόμα χειρότερα, η όρεξη αυτή αφορά κυρίως σε υδατάνθρακες και γλυκά πράγμα που οφείλεται στις διαταραχές στον κύκλο της γλυκόζης που προκαλεί η στέρηση ύπνου.
Πέρα όμως από την περίπλοκη ορμονική συσχέτιση της έλλειψης ύπνου με τη διατροφή και το βάρος, υπάρχει και άλλη μία σκοπιά για να εξετάσουμε τη σχέση αυτή. Τα στερημένα από ύπνο άτομα, τείνουν, λόγω της ανεπαρκούς ξεκούρασης, να είναι λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα, οι καύσεις τους να είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις καύσεις εκείνων που κοιμούνται αρκετά. Επομένως, ακόμη και αντιστεκόμενοι στην ορμονική προσταγή για μεγαλύτερη λήψη τροφής, όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς, μάταια οδηγούνται σε μεγαλύτερη εναπόθεση, παρά καύση του λίπους και συνεπώς σε αύξηση του βάρους.

 Πηγή:http://athletes.gr/
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!