Πόση ώρα πρέπει να απέχει ένα γεύμα πριν την προπόνησηΈνα πράγμα που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι κάνοντας προπόνηση κατευθείαν μετά από ένα μεγάλο γεύμα δεν είναι μια ευχάριστη αίσθηση. Όταν προπονήστε με γεμάτο στομάχι εκτός από το ότι αισθάνεστε υποτονικοί και μπορεί να έχετε στομαχικές/εντερικές ενοχλήσεις, ασκείτε επίσης μεγάλη πίεση στην καρδία σας.
Έτσι ανάλογα με το τι θα φάτε πριν από την προπόνηση πρέπει να περιμένετε και την ανάλογη ώρα ώστε να χωνέψετε με την ησυχία σας προτού γυμναστείτε. Μπορεί να είστε σε θέση να γυμναστείτε άνετα χωρίς ενοχλήσεις μετά από μια σαλάτα, το ίδιο όμως δεν ισχύει άμα φάτε μια καρμπονάρα!
Γιατί δεν πρέπει να κάνετε προπόνηση με γεμάτο το στομάχι
Το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις υποσυνείδητες σωματικές σας λειτουργίες (ρύθμιση λειτουργίας οργάνων όπως το συκώτι, εφίδρωση κτλ) χωρίζεται στο παρασυμπαθητικό (Π.Ν.Σ) και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (Σ.Ν.Σ). Το Π.Ν.Σ ρυθμίζει τις λειτουργίες που γίνονται αποδοτικά ενώ είσαστε σε ήρεμη κατάσταση εκ των οποίων η βασικότερη είναι η χώνεψη. Το Σ.Ν.Σ είναι ενεργοποιείται κυρίως σε απαιτητικές/στρεσογόνες καταστάσεις όπως είναι η προπόνηση. Για την μέγιστη ενεργοποίηση του ενός από τα παραπάνω νευρικά συστήματα πάντα αναγκαστικά αναστέλλεται η λειτουργία του άλλου.

Με απλά λόγια αν πάτε στο γυμναστήριο με γεμάτο το στομάχι και αρχίσετε να τρέχετε στον διάδρομο ή να σηκώνετε κιλά, το νευρικό σας σύστημα μοιράζει την ενέργεια που θα αφιέρωνε εξ ολοκλήρου για τη χώνεψη για να μπορέσει να ρυθμίσει τις λειτουργίες του σώματός σας που απαιτούνται για να γυμναστείτε. Έτσι, τα επίπεδα ενέργειας σας πέφτουν και η καρδιά σας που πρέπει να στείλει αίμα στο στομάχι και στους μυς ταυτόχρονα αρχίζει να υπερλειτουργεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί παράλληλα και στις δύο καταστάσεις – κάτι που όπως καταλαβαίνετε είναι απόλυτα ανθυγιεινό για τον οργανισμό σας.


Δείτε τον πίνακα εδώ
Share on Google Plus

Επικοινωνήστε μαζί μας... Sport Management Greece

στη διεύθυνση: sportmanagementsm@hotmail.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το μήνυμα σας εδώ!!